Uitbreiding kunstencampus deSingel
Uitbreiding deSingel Antwerpen - titel

Uitbreiding deSingel

Stéphane Beel Architects

Antwerpen, Desguinlei 25

2002 – 2010

Uitbreiding deSingel

In oktober 2010 was er het grote openingsweekend van de nieuwbouw van deSingel. Ik mocht hieraan meewerken. Niet via gewone rondleidingen, maar als een soort info-spreekzuilen. Ik stond op verschillende plaatsen en als er genoeg publiek was, gaf ik wat uitleg over de plaats waar ik stond. Ook erna mocht ik hier ‘normale’ rondleidingen doen, ook het ontwerp van Stynen. Want dit gebouw staat hier al sinds 1968. Léon Stynen ontwierp dit als deel van een groter plan. Aan de overkant van de ring staan z’n andere ontwerpen: de BP building (nu AXA) en het Crest Hotel (nu Crowne Plaza Hotel). Het was de bedoeling dat je een wandeling kon maken tussen de gebouwen in het groen. De ring dwarsboomde figuurlijk en letterlijk de plannen.

Dialoog met de omgeving

De architect van de uitbreiding, Stéphane Beel, is kind aan huis bij de kunstencampus. 25 jaar geleden mocht hij de ‘pattattendeuren’ ontwerpen, een afscheiding tussen de inkom en de wandelgangen en de zalen. Daar staan ze nog altijd. In de jaren ’90 realiseert hij nog enkele aanpassingen en verbouwingen in het gebouw. In 2002 werd een masterplan uitgewerkt waar ook hogeschool Antwerpen zich bij aansluit. Beel wordt weer aangeschreven als ontwerper en een jaar later is het ontwerp voor de uitbreiding klaar.

Hoog en laag

Het ontwerp bestaat uit drie grote delen. De laagbouw is een gesloten plint waar een muziek- en danszaal, tentoonstellingsruimte en kantoren in zitten. Het heeft een ruwe vloer en is georiënteerd op het werken. De hoogbouw of de doos erboven bevat ruimtes voor het conservatorium waar alle podiumkunstopleidingen op één plek verzameld zijn. Hier is ook de vloer in beton uitgevoerd. Ertussen zit de publieke ruimte met transparant glas en rood vasttapijt. Een leesaal en bibliotheek, een grand café en de ticketing zitten hier.

Uitvergroot tuinhuis

In het onderstaand filmpje legt de architect uit waarom hij hout gebruikt heeft als buitenafwerking. Het heeft een buitengewone functie, in de zalen wordt dans, theater en muziek opgevoerd en daarom koos hij ook voor een niet alledaags materiaal voor zo’n gebouw. Het gebouw gaat ook verkleuren en er is in het budget ook voorzien dat deze na lange tijd zal vervangen moeten worden. Enkele vlakken zijn wit geschilderd, dit om licht nog verder binnen te brengen in de uitbreiding.

Architectuur rondleidingen in Antwerpen

Kaart Architectuur in Antwerpen

Kaart Antwerpen architectuur - archixplore - logo

Boek over architectuur in Antwerpen verkrijgbaar in de webshop

Ontdek Antwerpen met een zoektocht

Antwerp City Games - Het Raadsel van Rubens - zoektocht in Antwerpen

Uitbreiding deSingel

 

Stéphane Beel Architects

Antwerpen, Desguinlei 25

2002 – 2010

Meer informatie

Meer hedendaagse architectuur

Leeszaal en depot van Museum Plantin-Moretus

Leeszaal en depot van Museum Plantin-Moretus

Leeszaal en Depot Museum Plantin-Moretus noAarchitecten Antwerpen, Heilige Geeststraat 6 2009 - 2016Museum Plantin-Moretus Zoals jullie wel weten heb ik een zwak voor het Museum Plantin-Moretus. Ik mag er al enkele jaren mensen rondleiden en dat doe ik nog altijd met...

Lees meer
Redderspaviljoen Knokke-Heist – een knalgeel baken

Redderspaviljoen Knokke-Heist – een knalgeel baken

Reddingspost Compagnie-O Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660 2015 - 2019Knokke Tijdens het bekijken welke blogpost ik nu zou schrijven, viel de keuze al snel op het knalgele paviljoen op de Zeedijk van Knokke-Heist. Enkele weken geleden hebben we een mini-vakantietje...

Lees meer
Crystal Houses Amsterdam – gevel in glas

Crystal Houses Amsterdam – gevel in glas

Crystal Houses MVRDV Amsterdam, PC Hooftstraat 94 2016Crystal Houses In de luxe winkelstraat PC Hooftstraat staat sinds enkele jaren een opmerkelijke gevel. Zelf ben ik er al enkele keren door gelopen, maar had deze gevel nog niet in detail bestudeerd (schande). Dus...

Lees meer