Station Luik-Guillemins van Santiago Calatrava
Station Luik Guillemins - Calatrava -titel

Station Luik-Guillemins

Santiago Calatrava

Luik, Place des Guillemins

1996  – 2009

Station Guillemins

In Luik staat er al een station in de wijk Guillemins sinds begin 20e eeuw. Deze wijk is genoemd naar de Wilhelmieten die hier een klooster hadden (in het frans is Wilhelm Saint-Guillaume). Het was op het einde van de 20e eeuw een groezelige wijk en het station uit 1958 was heel krap; dat wilde de stad Luik veranderen. Het oude station moderniseren bleek onbegonnen werk.

Santiago Calatrava

In 1996 werd Santiago Calatrava aangeduid als architect voor het nieuwe station Luik-Guillemins via een wedstrijd. De bouw startte twee jaar later, in 1998. De architect werd bijgestaan door de Belgische ingenieurs- en architectenfirma Greisch.

In gebruik

Het station bleef in gebruik tijdens de werkzaamheden. Het heeft dan ook 11 jaar geduurd om dit grote station te bouwen. Het moest een HSL-station worden en daardoor moesten kruisingen en bochten zoveel mogelijk vermeden worden. Het kostenplaatsje werd zo nog hoger.

Open station

Bij de opening van het station legde de architect de nadruk op de openheid van het gebouw. Er zijn geen gevels aan de zijkanten en zo is het stadscentrum en de wijk achter het station nog zichtbaar. Het station mocht geen barriere zijn. Er is geen enkele verticale muur te zien. Volgens Calatrava moet er een dialoog zijn tussen mens, trein en gebouw. Nadeel van het ontbreken van gevels is dat het er in de winter koud en winderig is. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden …

Wind

Vermits er geen zijgevels zijn, zijn er ook geen windveranden. De zijluifels zorgen voor de windstabiliteit. Het gebouw werd op schaal in een windtunnel geplaatst. De resultaten van deze test werden gebruikt om de windbelastingen uit te rekenen.

Overkapping

Voor de overkapping heeft Santiago Calatrava zijn ervaring in de bruggenbouw gebruikt. De overspanning is 190 meter lang, maar in totaal meet het dak 410 meter en hij is 160 meter breed. Het hoogste punt is ongeveer 35 meter. Er zijn geen pijlers, maar bogen: 39 in totaal. Het station wist de prijs in de Staalbouwwedstrijd voor niet residentiële gebouwen weg te kapen in 2010. De staalbouwer was een Spaanse firma: EMESA Elaborados Metalicos.

Bogen

Om het dak schoon te maken wordt er gebruik gemaakt van een gondel die zich tussen de bogen kan verplaatsen voor de onderkant. De bovenkant kan gekuist worden via loopbruggen op rails boven de overkapping.

Standaard

Er werden stalen standaardelementen vooraf in het atelier gebouwd die achteraf op hun vaste plek werden gemonteerd en geïnstalleerd.

Niveaus

Het station bevat drie niveaus. Het onderste, onder de sporen is voor de reizigers. Hier zijn er wachtzalen, winkels en een toegang tot de parking. Op de verdieping erboven bevinden zich de sporen en sommige stukken hebben een vloer van glazen tegels zodat het onderste niveau daglicht ontvangt. De bovenste verdieping maakt verbinding met de kiss & ride zone achteraan het station en heeft twee loopbruggen naar de perrons.

Opening

Voor de opening van het station werd er een show ineen gestoken door Franco Dragone. Hieronder zie je een stukje van het resultaat (vanaf ongeveer 3 minuten).

Architectuur rondleidingen in Antwerpen

Kaart Architectuur in Antwerpen

Kaart Antwerpen architectuur - archixplore - logo

Boek over architectuur in Antwerpen verkrijgbaar in de webshop

Ontdek Antwerpen met een zoektocht

Antwerp City Games - Het Raadsel van Rubens - zoektocht in Antwerpen

Station Luik-Guillemins

 

Santiago Calatrava

Luik, Place des Guillemins

1996 – 2009

Meer informatie

Meer hedendaagse architectuur

Leeszaal en depot van Museum Plantin-Moretus

Leeszaal en depot van Museum Plantin-Moretus

Leeszaal en Depot Museum Plantin-Moretus noAarchitecten Antwerpen, Heilige Geeststraat 6 2009 - 2016Museum Plantin-Moretus Zoals jullie wel weten heb ik een zwak voor het Museum Plantin-Moretus. Ik mag er al enkele jaren mensen rondleiden en dat doe ik nog altijd met...

Lees meer
Redderspaviljoen Knokke-Heist – een knalgeel baken

Redderspaviljoen Knokke-Heist – een knalgeel baken

Reddingspost Compagnie-O Knokke-Heist, Zeedijk-Knokke 660 2015 - 2019Knokke Tijdens het bekijken welke blogpost ik nu zou schrijven, viel de keuze al snel op het knalgele paviljoen op de Zeedijk van Knokke-Heist. Enkele weken geleden hebben we een mini-vakantietje...

Lees meer
Crystal Houses Amsterdam – gevel in glas

Crystal Houses Amsterdam – gevel in glas

Crystal Houses MVRDV Amsterdam, PC Hooftstraat 94 2016Crystal Houses In de luxe winkelstraat PC Hooftstraat staat sinds enkele jaren een opmerkelijke gevel. Zelf ben ik er al enkele keren door gelopen, maar had deze gevel nog niet in detail bestudeerd (schande). Dus...

Lees meer