Villa Cavrois, one of the buildings on my bucket list of architecture! Finally, on April 27th I had the opportunity to visit this magnificent building. A house built by architect Robert Mallet-Stevens for a family with 7 children and staff. It’s big, very big and beautifully restored. If you have the chance, go and visit!


Villa Cavrois

Robert Mallet-Stevens

Roubaix (Croix), 60 Avenue John Fitzgerald Kennedy

1929-1932

Villa Cavrois

Dit gebouw stond al langer op m’n to do lijstje. Vorige poging om het te bezoeken dateert van september vorig jaar. Helaas was het toen net een soort van Open Monumentendag in Frankrijk, waardoor het monument gratis te bezoeken was. Er werden om 14:00 geen bezoekers meer toegelaten… Op 27 april 2016 hadden we meer geluk: Koningsdag in Nederland dus het vriendje was vrij. Het regende en hagelde de hele heenweg, maar in Roubaix aangekomen scheen de zon. Gelukkig, ik had al schrik van grijze foto’s en enkel interieurdetails. Op de terugweg zijn we nog  langs een werk van Juliaan Lampens gereden, dat in iets mindere staat was …

Villa Cavrois

Opdrachtgever van dit gebouw was Paul Cavrois (1890-1965), een industrieel met 7 kinderen en huispersoneel. De gele paramentsteen (speciaal voor deze villa gefabriceerd) verbergt het betonnen skelet en dubbele muren van rode baksteen. Het is ontworpen door architect Robert Mallet-Stevens als totaalkunstwerk (ook het meubilair werd ontworpen door hem). In 1930 neemt de architect Paul Cavrois en zijn zoon mee naar Hilversum om daar het gemeentehuis van Dudok te bekijken. Cavrois gaf Mallet-Stevens de goedkeuring om in deze stijl verder te werken.

Villa Cavrois

Men adviseert om het bezoek aan de woning te beginnen in de kelder. In de voormalige wasplaats, stookplaats en twee wijnkelders hangen tablets aan de muur die je in drie talen – waaronder Nederlands – informatie geven over alle aspecten van de woning. De wijnkelders werden omgebouwd tot materialenbibliotheek, die de oude en nieuwe materialen laat zien die gebruikt zijn in de villa. Hier brengt men de oude stopcontacten samen en vind je oude badpoten. Je kan terug naar buiten langs de garage voor twee auto’s of aan de wasplaats. Alles wat nieuw is, wordt hier geïnstalleerd: centrale verwarming, ventilatie, lift, telefoon en een radio in elk vertrek. Er werd gewerkt met 3 waterleidingen: warm, koud en onthard water.

De linkse kant is de vleugel voor de ouders met een zeer luxueuze en heel grote badkamer. De douche heeft zijsproeiers en in de badkamer is er een ingebouwde weegschaal. Aan de andere kant van de centrale hal – salon bevindt zich de vleugel van de kinderen en kindermeisjes. Hier is een kamer niet gerenoveerd om te laten zien hoe groot de ravage was tijdens de lange leegstand.

Villa Cavrois

Na de oorlog wordt de villa verbouwd voor twee extra appartementen voor zijn oudste zonen. Tot 1985 woont het gezin Cavrois in dit huis. In 1987 wordt het meubilair verkocht op een veiling. De volgende eigenaar wilde het park verkavelen, wat niet kon doorgaan doordat de villa in 1990 werd geklasseerd als historisch monument. Helaas ziet de eigenaar er niet meer naar om. In 2001 koopt de staat het pand en de restauratie begint in 2003. De restauratie gaat terug tot het oorspronkelijke plan van 1932. Dankzij de inventaris van de veiling wordt een deel van het oorspronkelijke meubilair terug opgezocht en staan er op vele plaatsen terug het originele meubilair. Zelfs sommige planten worden opnieuw aangeplant aan de hand van oude foto’s. Hieronder een video over de restauratiewerken van Villa Cavrois (enkel in het Frans). Op 13 juni 2015 gaat Villa Cavrois eindelijk open voor publiek.

Meer informatie op de website van Villa Cavrois.

Bewaren