Wedstrijd Havenhuis – de vier die het niet gehaald hebben

geplaatst in: Antwerpen, Hedendaags | 0

Wedstrijd Havenhuis

winnaar: Zaha Hadid Architects

Antwerpen, Zaha Hadidplein 1

2008

 

Wedstrijd Havenhuis

Op 13 maart 2008 werden er uit de meer dan 100 architectenbureaus die meegedaan hadden aan de Open Oproep om het nieuwe Havenhuis te ontwerpen, vijf gekozen om hun ontwerp verder uit te werken. Het ging over een kantoorgebouw voor 436 werknemers van de Haven van Antwerpen. Energiezuinig bouwen was één van de eisen. Het geklasseerd monument op de site, een brandweerkazerne uit 1922, moest bewaard blijven en geïntegreerd worden in het project. Hieronder uitleg per laureaat, met uitzondering van Zaha Hadid Architects die de wedstrijd gewonnen hebben en waarover je meer kan lezen in deze blogpost over de constructie van het Havenhuis.

 

Foto: Kempe Thill & a20

 

a2o-architecten cvba, Atelier Kempe Thill architects and planners, Bureau d’Etudes Greisch nv, Marcq & Roba

Het Hasseltse a20 architecten en Atelier Kempe Thill uit Rotterdam stelt een verdubbeling van het vloeroppervlak voor door de bestaande kazerne te spiegelen. De spiegeling wordt opgebouwd uit de meest moderne materialen, zodat oud en nieuw met elkaar in dialoog kunnen gaan. Op het dak van het 41 meter hoge gebouw zou de mogelijkheid gegeven worden voor publieke voorzieningen (of een helivlak). Op het binnenplein zou een kunstwerk komen.

 

Foto: Rapp + Rapp

 

Rapp+Rapp bv

In 1999 startten Christian Rapp, nu stadsbouwmeester in Antwerpen, en echtgenote Birgit Scheulen het architectenbureau Rapp + Rapp. Hun ontwerp voorziet in twee torens die met enkele bouwlagen verbonden worden. De torens zouden bovenop de oude brandweerkazerne komen. De vorm en typologie verwijst naar de omliggende industriële havenarchitectuur. De bovenste, extra hoge verdieping is er voor technische installaties. De zuidgevel wordt gedeeltelijk gesloopt zodat de binnenplaats wordt opengetrokken, de binnenplaats wordt ook ingericht met een spiegelvijver.

 

Foto: Vier Arquitectos

 

Vier Arquitectos sl

Het Spaanse Vier Arquitectos breekt de zuidgevel volledig af en zet in de plaats een 80 meter hoge toren. Dit als referentie naar de hoge toren die architect Van Averbeke had voorzien in zijn originele plannen voor de brandweerkazerne. De buitenkant van de toren wordt afgewerkt met goudkleurige aluminium panelen en de binnenkant van de gevel bestaat volledig uit glas. De architecten stelden ook voor om de kademuur te doorbreken, zodat de toren in het water zou staan. Tussen de betonplaten van de kade zouden exotische planten worden gezaaid.

 

Foto: Xaveer De Geyter

 

Xaveer De Geyter Architectenbureau BVBA

Het Brussels architectenbureau van Xaveer de Geyter plaatst een groot balkvormig volume boven op de oude brandweerkazerne op een hoogte van 34 meter. DIt nieuwe deel wordt ondersteund door een open constructie die in de binnenplaats staat. Het is een verwijzing naar een supercontainer die door een havenkraan wordt opgetild. Panoramische liften verbinden beide delen.